Historier

Historier

Historier - om Mista, Sari m.fl.Lørdag d. 6. februar 2010


Her ankom Mista, en 5 års hoppe og Sari en 2 års hoppe. De kom direkte fra fold og var ikke særlig sikre på mennesker. Så vidt vides har de ikke set en stald indefra før. De fik hver sin boks overfor hinanden, og så gik vi i gang med at træne. Gulerødder og nysgerrighed gør underværker. En halvlang snor i grimen gør, at man stille og roligt kan få fat uden at komme for nær.


Efterhånden tåler de at blive rørt på det meste af kroppen. Gåture op og ned af staldgangen gir forståelse for at et træk fremad betyder gå med, og et træk bagud betyder stop eller bak.


Efter få dage var det forsvarligt at lede hestene ud på fold trods isglatte veje. De passer heldigvis også selv på. Det var en fest at komme ud og røre sig - et herligt syn! At lade sig indfange efter et par timer, var nu også ok, gulerødder og rolige bevægelser skal ikke undervurderes.Torsdag d. 13. maj 2010


Sari og Mista er nu som alle andre heste. Nemme at trække på fold, tillidsfulde at trække ind igen og især Sari som jo kun er 2 år, kan stå bundet og løfte alle 4 ben. Et af gangen forstås.


Det var en stor oplevelse for dem at have smed for første gang. Mista 5 år kunne næsten ikke kapere at skulle flytte vægten over på de andre 3 ben og så bøje det ben smeden havde fat i. Det lykkedes dog, til stor ros til min tålmodige og dygtige smed Karsten Bøgedal. Måske er Mista i fol, hun ligner, så vi venter og tager vores forholdsregler.


Sari  er i dag kørt på sommergræs , så kan hun gå og vokse sig stor og stærk. Sari gik nemt i trailer og stod støt under transporten. Trods det at vi skulle gå en kæmpe omvej for at komme ud på sommerfolden, skabte det ingen problemer. Vi har selv 20 heste, så vi går ikke tur med hestene for hyggens skyld. Vi går det, som vi føler er påkrævet for at hestene er trygge og omgængelige. Vi havde trænet tilpas, for Sari gik trygt ud til sin sommerferie kammerat Chazell.


Mista er uden megen tvivl i fol. Hvornår mon hun foler??? Hun har fået tilskudsfoder, så både hun og evt. føl  er dækket ind. Da vi hentede hende i februar, havde hun føl ved siden. Jeg vurderede at føllet var

gammelt nok til at blive taget fra.


Mista foler d. 6 juli, så efter alle beregninger har det forrige føl været de 6 mdr., som jeg troede, da vi skilte dem ad. Mista får et smukt brunt hingsteføl, en rigtig lille charmetrold.


Det gode ved at have et sted  som vi har her - Stald Nordskov - er, at der aldrig mangler hænder til at nusse et nyfødt føl. Så selvom vi tog 14 dage på ferie, lige efter at BASTA var født, så kom vi hjem til det mest tillidsfulde føl man kan ønske sig.


Nu er det blevet december. Basta skal tages væk fra sin mor om en måned. Det sidste stykke tid har vi dagligt skilt dem ad, og Mista har lært  at gå i longe. I går havde hun rytter på for første gang. Lidt usikker er man vel altid for noget nyt, men foreløbig har alting jo haft sin rimelighed, tænker Mista, så mon ikke også dette går an. Og sørme jo, skridt og trav med rytter, det duer.April 2011


Mista er nu tilredet, Cathrine Petersen rider hende dagligt. Hun er klar til at blive redet af andre ryttere og søger nu en halvpart.


Cathrine rider godt og fortsætter med at uddanne hende stille og roligt, som enhver unghest har fortjent.


Bemærk: God tid og indsigt i hvordan en unghest fungerer, gør at hestene holder det gode humør og bliver stærke og holdbare = ingen sygdomsperioder i form af halthed, ondt i ryggen og hvad en masse heste ellers må døje med.


Stald Nordskov - Nordskovvej 10, 4295 Stenlille. Tlf. 57 80 47 81